Romano Museum

Ancestralitate

Audiobook

Cine sunt rromii? Ce este cultura rromani? Iată întrebări la care, multe veacuri, omenirea nu a știut să răspundă și, în loc să caute, să analizeze și să înțeleagă, a preferat să așeze, în locul cercetării științifice și al respectului pentru alteritate, prejudecățile și stereotipurile datorate ignoranței și urii rasiale față de rromi.

Mai mult decât atât, chiar și atunci când cercetarea privind rromii a început, aceasta nu numai că nu a fost una emică, dar nu a fost nici măcar una etică, încălcând, de cele mai multe ori, atât deontologia profesională, cât și valorile morale ale culturii rromani. Nu a trecut niciun secol de când mințile luminate ale poporului rrom au inițiat analiza de sine sau cercetarea emică a identității rrome. Numai așa s-a putut rosti adevărul despre rromi: prin rromii înșiși.

Cultura rromani este una dintre cele mai vechi culturi ale omenirii, având ancestrale rădăcini indo-ariene şi bizantino-frigiene, fără însă a uita contribuția importantă a culturii persane la etnogeneza poporului rrom.

dr. Delia Grigore

Camera Secretelor

Răspundeți corect la întrebare și veți avea acces la informații exclusive!

Cum se numește țara unde se află cele mai cunoscute rădăcini ale culturii rromani?