Romano Museum

Exterminare

Holocaustul rromilor

Audiobook

Holocaustul împotriva rromilor: Holocaustul uitat – uitat de societate, fiind ascuns acesteia de către statul rasist, Holocaustul uitat – uitat de stat pentru a nu-și asuma responsabilitatea exterminării rromilor, Holocaustul uitat – ascuns în rănile adânci și nevindecate din sufletul traumatizat al supraviețuitorilor rromi, pentru care identitatea etnică rromă a devenit stigmat internalizat și le-a zdrobit imaginea de sine. Ceea ce a mai rămas este frica de a fi rrom: „Nu spune că ești rrom! Dacă vin iarăși să ne ia și să ne ducă la Bug, ce ne facem?!?”

Holocaustul împotriva rromilor din România nu a fost importat din Gemania nazistă a lui Adolf Hitler, nici de aiurea. Holocaustul împotriva rromilor din România a fost un fenomen autohton, care s-a născut și a crescut în mentalul colectiv românesc, marcat de ură și dispreț la adresa rromilor încă din vechime, din vremea Sclaviei rromilor – jumătate de mileniu de Sclavie.

Pentru rromii din România, Holocaustul a reprezentat EXTERMINAREA, a fost punctul culminant al unei istorii de rasism instituţionalizat, stare de fapt care s-a suprapus, din punct de vedere cronologic, cu însăşi existenţa rromilor în spaţiul românesc.

dr. Delia Grigore

Camera Secretelor

Răspundeți corect la întrebare și veți avea acces la informații exclusive!

Care este anul în care rromii din România au fost deportați în Transnistria?